figury wklęsłe
dott90: Czy da się przedstawić odcinek jako sumę figur wklęsłych?
6 lut 18:22
kachamacha: Suma rozłącznych odcinków jest figurą niewypukłą (wklęsłą).
6 lut 18:25
Basia:
to zależy od tego jak zdefiniujesz słowo "figura"
6 lut 18:27
Basia:
kachamacha a co to ma do rzeczy ?
6 lut 18:27
kachamacha: Odcinek 2 ≤ x ≤ 10 jako sumę figur: F to suma odcinków 2 ≤ x ≤ 3 i 5 ≤ x ≤ 10, G to suma
odcinków 2 ≤ x ≤ 6 i 8 ≤ x ≤ 9
Suma figur F i G to dany odcinek
Suma takich rozłącznych odcinków jest figurą niewypukłą (wklęsłą).
6 lut 18:28
Basia:
jeżeli figura to dowolny zbiór punktów to da się
odcinek AB
C = zbiór tych wszystkich punktów P z odcinka takich, że |AP| jest liczbą wymierną
D = zbiór tych wszystkich punktów P z odcinka takich, że |AP| jest liczbą niewymierną
oba zbiory jako figury są niewypukłe
C∪D = AB
6 lut 18:30
Basia:
teraz kachamacha bardzo ładnie opisałaś
dla dowolnego odc.AB
niech C,D,E ∊ AB położone w podanej kolejności
f1 = AC∪DE
f2 = CD∪EB
AB = f1∪f2
a obie figury są niewypukłe
6 lut 18:35
kachamacha: podałam pomysł−bo pytanie było:czy się da
6 lut 18:38