trygonometra w równaniu kwadratowym
syllabi: Wyznacz zbiór wartości równania f(x) = 3−sinx−4cos2x.
Oczywiście wiem, że należy zastosować 1 trygonometryczną i daje to:
4sin2x−4sinx−1.
Nie wiem tylko jak to policzyć wiedząc że sinx należy do <−1;1> a sin2x do <0,1> skoro to jest
funkcja kwadratowa. Bardzo proszę o pomoc.
6 lut 18:04
kachamacha: wprowadź zmienną pomocniczą sinx=t
6 lut 18:05
kachamacha: pamiętaj o t że jest z przedziału <−1,1>
6 lut 18:05
Basia:
1. sposób
−1 ≤ sinx ≤ 1 /*(−1)
0 ≤ cos2x ≤ 1 /*(−4)
1 ≥ −sinx ≥ −1
0 ≥ −4cos2x ≥ −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 ≥ −sinx−4cos2x ≥ −5 /+3
4 ≥3−sinx−4cos2x≥−2
2.sposób
skąd Ci się wzięło −4sinx ?
3−sinx−4(1−sin2x) = 4sin2x − sinx −1
nie warto Δ wredna wychodzi
6 lut 18:10