matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna, dodawanie.
ssympathetic:
nie ogarniam ani trochę jaki tu wymyślić wspólny mianownik. prosze o podpowiedź.
1
1
2x
4x
3
8x
7
−
−
−
−
1 − x
1 + x
1 +x
2
1 +x
4
1+ x
8
6 lut 17:52
Basia:
(1−x)(1+x) = 1−x
2
(1−x
2
)(1+x
2
) = 1−x
4
(1−x
4
)(1+x
4
) = 1−x
8
wspólny mianownik to (1−x
8
)(1+x
8
) = 1−x
16
ale radziłabym raczej metodę "krok po kroku"
1
1
1+x
1−x
1+x−1+x
2x
−
=
−
=
=
1−x
1+x
1−x
2
1−x
2
1−x
2
1−x
2
teraz
2x
2x
−
= .............
1−x
2
1+x
2
itd.
6 lut 17:57