trapez
*GEOMETRI**C****: na trapezie o podstawach długości 16 cm i 8 cm oraz wysokości 8 cm opisano okrąg. jego
środek leży wewnątrz trapezu. oblicz dl długościśrodka okręgu od wszystkich boków tego
trapezu.
3 lut 20:17
Justyna: od boku to sie róna 16-8= 8 8:2= 4 wiec 4 cm od boków, a od podstaw długość tez 4 cm
ale niewiem czy kapuje o co chodzi w tym zadaniu
3 lut 20:53
geometric: nie bardzo.. od podstaw ma być 7cm i 1 cm...
3 lut 21:25
Mickej: nie czuje sie matematykiem ale spróbuje to zrobić zaraz
3 lut 22:01
geometric: Mickej, próbuj, im więcej pomysłów tym lepiej, nie zostawiajcie mnie z tym samej,
proszę

!
3 lut 22:04
xmen: wzglada na to ze podstawa jest równiez przekątna koła
3 lut 22:05
Mickej: koło nie ma przekątnych tylko średnice
3 lut 22:13
xmen: no srednice
3 lut 22:14
poli: ja bym tu kombinowała tak jak Justyna. mając te dane co podała możemy z twierdzenia
Pitagorasa obliczyć długość ramion trapezu. mi to wychodzi 4{5}. a wtedy może jakieś
twierdzenie sinusów czy co...
3 lut 22:16
Mickej: ale justyna sobie zle kombinuje bo jak to by był trapez równoramieny to juz by było po
zadaniu a tu nigdzie nie jest powiedziane ze on jest rownoramieny
3 lut 22:20
geometric: Micekj, aby trapez mógłbyć wpisany w koło to musi być równoraminny... to jest warunek

poza tym zrobiłam to zadanie
3 lut 22:30
Mickej: dobra już wiem Justyna dobrze sobie założyła ten trapez jest równoramienny bo każdy
trapez wpisany w okrąg jest równoramienny
3 lut 22:31
Mickej: to dobrze ja nie wiedziałem ze musi być rownoramieny bo jeszcze nie przerobiłem
planimetri ale skoro tak to juz jest prosto
3 lut 22:32
sinus:
Dobry wieczór.
Trapez ABCD.
S - środek okręgu opisanego
E - środek AB, |EB| = 8
G - środek BC, |BC| = √82 + 42 = 4√5, |GB| = 2√5,
F - środek CD, |CD| = 4
|SB| = |SC| = R - długość promienia okręgu opisanego na trapezie,
|SF| = y, |SE| = x, |SG| = z
Z tw. Pitagorasa:
1. w Δ FSC: x2 + 42 = R2
2. w Δ ESB: y2 + 82 = R2
3. w Δ GSB: z2 + (2√5)2 = R2
oraz 4. x + y = 8
Rozwiązując ten uklad równań (1., 2., 3., 4) otrzymujemy:
x = 7, y = 1, z = 3√5
3 lut 22:55
sinus:
poprawka
|CF| = 4 a nie |CD|
3 lut 22:56
amma: sinus, jak obliczyć ten układ równań?
2 kwi 15:40