matematykaszkolna.pl
trapez *GEOMETRI**C****: na trapezie o podstawach długości 16 cm i 8 cm oraz wysokości 8 cm opisano okrąg. jego środek leży wewnątrz trapezu. oblicz dl długościśrodka okręgu od wszystkich boków tego trapezu.
3 lut 20:17
Justyna: od boku to sie róna 16-8= 8 8:2= 4 wiec 4 cm od boków, a od podstaw długość tez 4 cm ale niewiem czy kapuje o co chodzi w tym zadaniu
3 lut 20:53
geometric: nie bardzo.. od podstaw ma być 7cm i 1 cm...
3 lut 21:25
Mickej: nie czuje sie matematykiem ale spróbuje to zrobić zaraz
3 lut 22:01
geometric: Mickej, próbuj, im więcej pomysłów tym lepiej, nie zostawiajcie mnie z tym samej, proszęemotikonka!
3 lut 22:04
xmen: wzglada na to ze podstawa jest równiez przekątna koła
3 lut 22:05
Mickej: koło nie ma przekątnych tylko średniceemotikonka
3 lut 22:13
xmen: no sredniceemotikonka
3 lut 22:14
poli: ja bym tu kombinowała tak jak Justyna. mając te dane co podała możemy z twierdzenia Pitagorasa obliczyć długość ramion trapezu. mi to wychodzi 4{5}. a wtedy może jakieś twierdzenie sinusów czy co...
3 lut 22:16
Mickej: ale justyna sobie zle kombinuje bo jak to by był trapez równoramieny to juz by było po zadaniu a tu nigdzie nie jest powiedziane ze on jest rownoramieny
3 lut 22:20
geometric: Micekj, aby trapez mógłbyć wpisany w koło to musi być równoraminny... to jest warunekemotikonka poza tym zrobiłam to zadanieemotikonka
3 lut 22:30
Mickej: dobra już wiem Justyna dobrze sobie założyła ten trapez jest równoramienny bo każdy trapez wpisany w okrąg jest równoramienny
3 lut 22:31
Mickej: to dobrze ja nie wiedziałem ze musi być rownoramieny bo jeszcze nie przerobiłem planimetri ale skoro tak to juz jest prosto
3 lut 22:32
sinus: Dobry wieczór. Trapez ABCD. S - środek okręgu opisanego E - środek AB, |EB| = 8 G - środek BC, |BC| = 82 + 42 = 45, |GB| = 25, F - środek CD, |CD| = 4 |SB| = |SC| = R - długość promienia okręgu opisanego na trapezie, |SF| = y, |SE| = x, |SG| = z Z tw. Pitagorasa: 1. w Δ FSC: x2 + 42 = R2 2. w Δ ESB: y2 + 82 = R2 3. w Δ GSB: z2 + (25)2 = R2 oraz 4. x + y = 8 Rozwiązując ten uklad równań (1., 2., 3., 4) otrzymujemy: x = 7, y = 1, z = 35
3 lut 22:55
sinus: poprawka |CF| = 4 a nie |CD|
3 lut 22:56
amma: sinus, jak obliczyć ten układ równań?
2 kwi 15:40