matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice funkcji
Samira:
Obliczyć granice funkcji lim(xe
−x
) x→∞ lim(xe
−x
) x→−∞
x
lim
sin5x
x→0
6 lut 17:39
Basia:
ad.1
x
x*e
−x
=
i zastosuj regułę de l'Hospitala
e
x
ad.2 wprost = (−
∞
)*e
+
∞
= (−
∞
)*(+
∞
) = −
∞
ad.3
x
5x
1
5x
1
=
=
*
→
*1
sin5x
5sinx
5
sin5x
5
6 lut 17:49
Klaudia:
Bardzo dziękuję za pomoc
6 lut 18:11