pochodna tgx^2 egzamin
lukasssssss: czesc, pomocy

jutro egzamin
mam takiego typa
f(x) = tgx
2 / x
2
to ułamek, i pochodną z tego trzeba
6 lut 17:25
lukasssssss: nie wiem jak sie za to zabrac.. jakby było tg
2x to jescze cos... a tak

prosze o pomoc, bo
stoje w miejscu z tym zadaniem juz dlugo...
6 lut 17:36
Jeruzalem: pochodne są w liceum czy dopiero na studiach ?
6 lut 17:37
lukasssssss: w liceum nie mialem... tera mam na studiach
6 lut 17:40
jo: | | sinx2 | |
Zamień sobie tgx2 na |
| i teraz normalnie skorzystaj z pochodnej ilorazu... |
| | cosx2 | |
6 lut 17:43
lukasssssss: wydaje mi sie, że to jest jakas funkcja w funckji, za bardzo tego nie ogarniam, na ost chwile
zaczalem wszystko probowac ogarnac z tej matmy xD
prosilbym o rozpisanie całosci

jesli da rade, z gory dzieki
6 lut 17:45
lukasssssss: cos chyba trudne xd
6 lut 17:55
jo: Nie trudne tylko dużo pisania...
Ile będzie wynosiła pochodna np. z sinx2 ?
6 lut 18:05
lukasssssss: no własnie tego nie wiem

DDD
2cosx ? ;x
6 lut 18:09
jo: Tu jest jeszcze ta funkcja wewnętrzna, czyli:
(sinx
2)' = cosx
2 * (x
2)' = 2xcosx
2
I o tym tutaj trzeba będzie pamiętać. Spróbuj rozwiązać.
| | 2 | | 2tgx2 | |
Wynik będzie |
| − |
| |
| | xcos2x2 | | x3 | |
Powodzenia

trzeba się pilnować.
6 lut 18:13
lukasssssss: a tam jescze bylo to tgx2 dzielone przez x2
to w wyniku to masz uwzglednione ? bo jakos to ogarniam mniej wiecej, ale to jakby byla tylko
gora

dzieki...
6 lut 18:21
Basia:
a w ogóle to jest
(tgx)2 = tg2x czy tg(x2) ?
to zupełnie co innego
6 lut 18:22
lukasssssss: to jest tgx2 przez x2 nie mam żadnych nawiasow ani nic.
6 lut 18:24
jo: | | sinx2 | |
Pisałam na początku że tgx2 zamieniłam sobie na |
| . |
| | cosx2 | |
6 lut 18:25
lukasssssss: no tak, to zamieniles gore, ale jset jeszcze x2 na dole w mianowniku xd
6 lut 18:31
jo: | | sinx2 | |
Czyli liczysz pochodną z ilorazu |
| |
| | x2cosx2 | |
6 lut 19:11
Basia:
tgx2 ≠ tg2x drogi jo
tgx2 = tg(x2)
6 lut 19:12
Basia:
cofam uwagę, dobrze jest, ale
po co ?
| 2x | | x2 | | sin(x2) | |
| *[ |
| − |
| = |
| x4 | | cos(x2) | | cos(x2) | |
6 lut 19:17
jo: ... droga jo...
6 lut 19:22
jo: Róbcie sobie jak chcecie, żeby było tylko dobrze...
6 lut 19:24