Układ rownań
Andrew: Uczeń przygotowujący się do matury z matematyki rozwiązywał w ciągu tygodnia trzy zadania ,
zaplanował jednak, że w każdym nastepnym tygodniu rozwiaze o 2 zadania więcej niż poprzednim.
Po ilu tygodniach suma rozwiazanych zadan przekroczy 1000? pmoze ktos?: )
6 lut 17:05
Andrew: Ma ktoś jakis pomysł? ; )
6 lut 17:22
Eta:
1 tydzień −−− 3 zad.
2 tydzień −−− 5 zad.
3 tydzień −−− 7 zad.
itd:
n −−− ilość tygodni nauki , n€N+
mamy ciąg arytm: 3,5,7,9,.......
a
1= 3 r= 2
S
n >1000
| | a1+an | |
Sn= |
| *n >1000 , n€N+
|
| | 2 | |
a
n= a
1+(n−1)*r= ......... = 2n+1
( n+2)*n > 1000 ,
dla n= 30 to: 32*30= 960 zadań
dla n= 31 to 33*31= 1023 zadań
odpowiedz teraz sam na zadane pytanie w tym zadaniu
6 lut 18:29