Dla jakich wartośći parametru m nierówność ... ma rozwiązania?
Shiguruy: Witam! Mam problem z zadaniem:
Dla jakich wartośći parametru m nierówność mx2+(2m−3)x−1≥0 ma rozwiązania?
Trzeba tutaj chyba rozpatrzec klka sytuacji.
Dziękuje za pomoc
6 lut 16:46
kachamacha: dla m=0
dla m≠0
6 lut 18:51
Basia:
dla m=0 też ma, bo powstanie nierówność liniowa
−3x−1≥0
3x+1≤0
x≤ − 13
i zbiór (−∞, −i{1}{3}) jest zbiorem rozwiązań
6 lut 19:00
Basia:
teraz dla m≠0
Δ= (2m−3)2−4*m*(−1) = 4m2−12m+9+4m = 4m2−8m+9
Δm = 64−4*4*9 = 64−144<0
stąd wynika, że
Δ>0 dla każdego m≠0
czyli parabola mx2+(2m−3)x−1≥0 zawsze przyjmuje i ujemne, i zerowe, i dodatnie wartości
ostatecznie:
dla każdego m∊R
6 lut 19:09
krasnal: cos chyba rozjezdza sie to forum i okropny balagan tu panuje
6 lut 19:10