Ostroslup czworokatny
johny: Z drutu o dlugosci 48 cm wykonano szkielet ostroslupa czworokatnego prawidlowego o wszyskich
krawedziach rownej dlugosci.Oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej tego ostroslupa.
I tutaj zrobilem tak wyliczylem krawedz ostroslupa 48:8=6
Potem z pitagorasa h sciany bocznej 3√3
Potem pole sciany bocznej ze wzoru na trojkat. 9√3
Pb 4xpole jednej sciany = 36√3
I Teraz zeby obliczyc objetość potrzebne jest H
Obliczylem to tez z piatagorasa biorac wysokosc sciany bocznej polowe boku ostroslupa czyli 3 i
wysokosc ostroslupa.I z tego wychodzi ze V rowna sie 36√3. W odpowiedziach jest 36√2
Wychodzi to jak wezmie sie polowe przekatnej podstawy czyli 3√2 , H ostroslupa i krawedz
boczna czyli 3.
I moje pytanie brzmi skad mialem wiedziec ze musze wziac polowe przekatnej podstawy a nie
polowe dlugosci boku podstawy przeciez tez mozna z tego trojkat skonstuowac i to obliczyc?
Prosze o wytlumaczenie
6 lut 16:42
johny: *krawedz boczna czyli 6
6 lut 16:44
Nort: Jakby nie liczyć wysokość ostrosłupa wychodzi wychodzi 3√2.
sposób z wysokości ściany bocznej
h ściany bocznej = 3√3
połowa krawędzi 3
z pitagorasa
(3√3)2−32=x2
27−9=x2
√18=x
x=3√2
6 lut 17:00
johny: Kurde faktycznie dzieki , zawsze jakis glupi blad walne i potem to musze rozkminiac
6 lut 17:13