Tożsamości Trygonometryczne!! Pomóżcie :)
Agula: | 1−cos4x + sin4x | | 2 | |
| = |
| |
| 1 − sin6x − cos6(2π − x) | | 3cos2x | |
6 lut 16:28
Eta:
Pomagam
6 lut 17:21
Eta:
Licznik lewej strony:
l= 1 +(sin
4x−cos
4x) 1 +(sin
2x+cos
2x)(sin
2x − cos
2x)= 1 +1*(sin
2x−cos
2x)=
= sin
2x +cos
2x +sin
2x −cos
2x = 2 sin
2x
cos(2π−x)= −cosx , to cos
6(2π−x)= +cos
6x
mianownik lewej strony:
m= 1 −(sin
6x+cos
6x) = 1 − [(sin
2x)
3 + (cos
2x)
3]=
= 1 −( sin
2x+cos
2x)(sin
4x −sin
2x*cos
2x+cos
4x)=
= 1 −[(sin
2x+cos
2x)
2 − 3sin
2x*cos
2x]=
1 −( 1 −3sin
2x*cos
2x) = +3sin
2x*cos
2x
| | l | |
L= |
| =.......... dokończ
|
| | m | |
L=P dla cosx≠0
6 lut 17:30
Eta:
poprawiam zapis w pierwszej linice
l= 1+(sin4x −cos4x) = 1+(sin2x+cos2x)(sin2x−cos2x) =......
6 lut 17:34
Agula: Ale jak w liczniku z tego: 1 +1*(sin2x−cos2x) wyszło Ci to? = sin2x +cos2x +sin2x −cos2x
6 lut 17:37
Eta:
1= sin
2x +cos
2x −−−−−− jedynka trygonometryczna
6 lut 17:41
Agula: Czyli jest po prostu 1 + (sin2x−cos2x) i za ta jedynkę podstawiam to: sin2x +cos2x ?
6 lut 17:43
Agula: Czyli jest po prostu 1 + (sin2x−cos2x) i za ta jedynkę podstawiam to: sin2x +cos2x ?
6 lut 17:43
Agula: I jak z tego 1 −( sin2x+cos2x)(sin4x −sin2x*cos2x+cos4x) Wyszło to


:
= 1 −[(sin2x+cos2x)2 − 3sin2x*cos2x]
6 lut 17:52
Agula: 

?
6 lut 17:59
Eta:
1o a3+b3= (a+b)(a2−ab+b2)
2o a2−ab+b2= a2 +2ab +b2 −3ab = (a+b)2 −3ab
6 lut 18:03
Agula: Wow

Dzieki
6 lut 18:16
Eta:
6 lut 18:42