przedzialy monotonicznosci, ekstremum lokalne
Wiki: Przedzialy monotonicznosci ekstremum lokalne:
Jaki bedzie wykres?
w mianowniku jest iloraz, gdzie wystepuja dwa x
2
jak to narysowac na osi?
6 lut 16:09
Wiki: Pomoze ktos?
6 lut 19:02
Wiki: poza tym x2+1≠0
Jak to zrobic?
6 lut 19:03
Wiki: Jest ktos w stanie to zrobic?
6 lut 19:09
niko: policz po kolei:
1. miejsce zerowe
2. granicę dla x −> +/− ∞
3. warunek konieczny
4. warunek wystarczający
6 lut 19:10
Wiki: ale ja policzyc dziedzine zeby to zaznaczyc na wykresie?
miejsce zerowe liczy sie porownujac do zera...ale jak wspomnialem wczesniej x2+1≠0
Gdybym porownal do zera to byla by to sprzecznosc
6 lut 19:13
Wiki: hello! czy x2+1=0 to nie jest czasem sprzecznosc?
6 lut 19:16
Basia:
jest, ale chyba źle napisałaś wzór funkcji
6 lut 19:18
Wiki: | | x2 | |
to juz obliczona pochodna z: f(x)= |
| |
| | x2+1 | |
6 lut 19:20
Basia:
jeżeli jest tak jak piszesz to:
D = R (bo dla każdego x x
2+1≠0)
z tego licz pochodną (wzór na pochodną ilorazu)
6 lut 19:22
Basia:
żle obliczona
| | 2x(x2+1) − 2x*x2 | | 2x3+2x−2x3 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
f'(x)=0 ⇔ 2x=0 ⇔ x=0
znak pochodnej zależy tylko od licznika
6 lut 19:25
Wiki: no tak...

Dzieki za odnalezienie bledu
Jak sie samemu rozwiazuje to pozniej ciezko wrocic na dobra droge
6 lut 19:28