Gustlik: Najpierw znajdę równanie podstawy (prostej BC):
Prosta h − przekształcam do postaci kierunkowej (funkcja liniowa)
x−y−7=0
−y=−x+7 /:(−1)
y=x−7
Prosta BC jest prostopadła do h, przechodzi przez punkt B i ma równanie:
y=−x+b
−4=−6+b
−4+6=b
b=2
y=−x+2
Znajduję środek S odcinka BC z układu równań:
{ y=x−7 (prosta h)
{ y=−x+2 (podstawa BC)
x−7=−x+2
2x=9
y=−4,5+2
| | 9 | | 5 | | 6+x | | −4+y | |
S=( |
| , − |
| )=( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Oznaczam C=(x, y)
6+x=9
x=3
−4+y=−5
y=−5+4
y=−1
C=(3, 1)
A(7,0)
B(6,−4)
Pole obliczam z wyznacznika wektorów − to najprostsza metoda:
AB
→=B−A=[6−7, −4−0]=[−1, −4]
AC
→=C−A=[3−7, 1−0]=[−4, 1]
d(AB
→, AC
→)=
| −1 −4 |
| −4, 1 |
=(−1)*1−(−4)*(−4)=−1−16=−17
| | 1 | | 1 | |
Pole P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| |−17|=8,5 |
| | 2 | | 2 | |