oblicz
karola: [4*(0,5) √3 ]2+ √3 <−−− tam jest 0,5 do √3
6 lut 15:33
dero2005:
[4*(0,5)√3]2+√3 = [22*(12)312]2+312 =
= [22*(12)32]2+312 = [22*2−32]2+312 =
= [212]2+312 = (212)2 * (212)312 =
= 21 * 2(12*3*12) = 21 * 234 = 21+34 = 274 = (4√2)7
jak się po drodze gdzieś nie pomyliłem to powinno być dobrze
6 lut 20:51
wow: | | 1 | |
a dlaczego jest w trzeciej linijce [ 2 |
| ] bo potege to wiem |
| | 2 | |
6 lut 20:58
dero2005:
[22*232] = 242−32 = 212
6 lut 21:12
dero2005:
[22 * 2−32] = 242−32 = 212
6 lut 21:31
Grześ: | | 3 | |
no niezbyt Ci to wyszło... szczególnie, że z √3 zrobiłeś |
| , ciekawie... |
| | 2 | |
Rozwiązanie to 2
1=2, a zaraz przedstawię obliczenia..
6 lut 21:36
Grześ: [2
2*2
−√3]
2+√3=[2
2−√3]
2+√3=2
(2−√3)(2+√3)=2
4−3=2
1=2
Mam nadzieję, że zrozumiałe, bo:
6 lut 21:37
dero2005:
ano nie wyszło, chyba za późna pora była
6 lut 22:53