Tożsamości Trygonometryczne. nie wiem czemu ale mi żle wychodzi .Pomóżcie !!
Agula: Pomóżcie Proszę

Nie wiem dlaczego, ale mi wychodzi źle.

sin
4x +cos
4x = 1 − 2sin
2xcos
2x
L= sin
4x + cos
4x = (sin
2x)
2 + (cos
2x)
2 = (sin
2x + cos
2x)
2 = sin
4x + 2sin
2xcos
2x +
cos
4x = (sin
2x)
2 + 2sin
2xcos
2x + (cos
2x)
2 = 1 + 2sin
2xcos
2x
6 lut 15:30
Bizon: L=sin4x+cosx=(sin2x)2+(cos2x)2=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1−2sin2xcos2x
6 lut 15:45
fimelu: (sin2x)2 + (cos2x)2=(sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = 12 −
2sin2xcos2x = 1 − 2sin2xcos2x
6 lut 15:48
Bizon: oczywiście:
L=sin4x+cos4x= ... itd
6 lut 15:48
Agula: nie rozumiem dlaczego tam jest :
(sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x <−− skąd się wzięło to −2sin2xcos2x
6 lut 15:56
fimelu: wzory skróconego mnożenia
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
masz tylko a2 + b2 więc musisz odjąć 2ab
6 lut 16:00
Agula: ok dziękuje
6 lut 16:02