ciągi
peggy: Ciąg określony jest rekurencyjnie:
a1=√2+2√2
an+1=an2−2n
czy możliwe jest aby
a2000>22000
6 lut 15:14
peggy: pomoże ktoś?
6 lut 16:04
Basia:
trzeba zapewne wyznaczyć wzór ogólny, ale na razie nic sensownego mi nie wychodzi
6 lut 16:19
Jack:
może wystarczy sprawdzić czy jest ograniczony np. przez 2100... Może w ten sposób będzie
prościej
6 lut 16:23
peggy: mi też nie.
6 lut 16:25
peggy: nie miałam jeszcze granic..
6 lut 16:28
bratek: pomoże ktoś?
6 lut 19:16
Basia:
a2 = 2+2√2−2 = 2√2
a3 = 8−22 = 4
a4 = 16−8 = 8
a5 = 64−16 = 48
a6 = 482−32 = 2304−32 =2272
można tak liczyć, ale to szaleństwo
musi być jakiś inny sposób
6 lut 19:32
peggy: nie dam rady tak do dwóch tysięcy...
6 lut 19:56
peggy: ale dzięki i tak za próby.
6 lut 20:03
Basia: zaćmienie umysłu jakieś mnie dopadło, to dosyć proste
liczymy jak poprzednio
a1=√2+2√2
a2 = 8−22=4=22
a3 = 16−23=16−8=8=23
a4 = 26−24=24(22−1)=24*3 > 24
dowodzimy indukcyjnie, że:
dla każdego n≥4 an>2n
krok 1
a4 =3*24 > 24
krok 2
Z: an > 2n
T: an+1 > 2n+1
dowód:
an+1 = an2−2n [na mocy założenia indukcyjnego] > (2n)2−2n = 22n−2n =
2n(2n−1) ≥2n(24−1) [ bo n≥4] = 2n*15 > 2n*2 = 2n+1
c.b.d.o.
skoro zostało udowodnione, że
dla każdego n≥4 an>2n
to
a2000>22000
7 lut 13:40
maturzysta 2011: Basia pomoż mi w zadaniach są to z rozszerzonej matury 2010 styczen
7 lut 13:41