matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamości trygonometryczne: Pomóżcie, nie wiem jak dalej to robić :(
Agula:
Tożsamości trygonometryczne: Pomóżcie, nie wiem jak dalej to robić
(sinα + cosα)
2
− 1
= 2tg
2
α
ctgα − sinα * cosα
sin
2
α + 2sinαcosα + cos
2
α − 1
L =
=
socα
− sinα * cosα
sinα
2sinαcosα
=
cosα − sinα * ( sinαcosα )
sinα
6 lut 15:09
Gustlik:
2sinαcosα
=
=
cosα−sin
2
αcosα
sinα
2sinαcosα
=
=
cosα(1−sin
2
α)
sinα
2sinαcosα
=
=
cos
3
α
sinα
sinα
2sin
2
αcosα
=2sinαcosα*
=
=
cos
3
α
cos
3
α
2sin
2
α
=
=2tg
2
α=P
cos
2
α
7 lut 01:12