matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z granicą...
Kasia:
Witam, mam do policzenia taką granicę. Bardzo pilne
lim x→−
∞
√
x
2
+1
+x
6 lut 15:00
Nort:
1
√
x
2
+ 1
+ x =
√
x
2
*(1 +
) + x = x*
√
1 +
1
x
2
+ x = −
∞
*
√
1 + 0
+(−
∞
)
x
2
= = −
∞
Chyba tak powinno być.
6 lut 15:10