Proszę o pomoc :)
martina: Oto zadanie

Komputer kosztował 4200zł.
Jego cenę dwukrotnie obniżano: najpierw o 15%,a następnie o 20%.Ile kosztuje komputer po
obniżkach.O ile procent cena końcowa jest niższa od początkowej...
3 lut 19:48
matematyka: cena początkowa ---> 4200zł
obliczamy najpierw 15% liczby 4200
15% * 4200 = 630 <--- wartość obniżki
od ceny początkowej odejmujemy wartość obniżki 4200 - 630= 3570 <---cena po pierwszej
obniżce
obliczamy cenę po drugiej obniżce: 20% * 3570=714
odejmujemy: 3570 - 714 = 2856 <--cena po dwóch obniżkach
cena początkowa ---> 4200zł
cena końcowa ---> 2856zł
niestety nie potrafię pomóc ci w dalszej części zadania. przykro i
3 lut 19:59
marysia:
p= 15% czyli 15% z 4 200= 630 zł
4200 - 630= 3 570zł -- po pierwszej obniżce
15% z 3 570 = 535,50 zł
3 570 - 535,50 = 3 034,50 zł
teraz kolejna obniżka o 20%
20% z 3 034,50 = 606,90 zł
3 034,50 - 606,50 =2 428 zł
4 200 zł - 2 428 zł =1 772 zł
4 200 zł --- 100%
1 772 zł ---- x%
--------------------
1772*100%
x%= ------------- = 42,2%
4 200
3 lut 20:01
martina: dziękuję za objaśnienie
3 lut 20:01
marysia: Ech!
pomyliłam w odejmowaniu 3 034,50 - 606,9= 2 427,60
dlatego tak: 4200 - 2427,60= 1 772,40
1772,40 *100%
x% = ------------------ = 42,2%
4200
3 lut 20:07