Rownanie macierzowe
Rafal: mam pytanie odnosnie rozwiazywania rownan macierzowych. A mianowicie jesli:
X[macierz1]=[macierz2]
to X=[macierz2] * [macierz1]
−1.
A jak sie oblicza X jezeli przy X jest jakas liczba np.
2X[macierz1]=[macierz2]
Prosil bym o rozwiklanie moich watpliwosci

Pozdrawiam i dziekuje
6 lut 14:35
Jack:
tę 2 mozesz sobie "wrzucić" np. do macierzy1, czyli przemnożyć macierz1 przez tę liczbę...
Mozesz też rozwiązywać równanie na X a dopiero na koniec wektor X pomnożyć przez 1/2.
6 lut 14:38
Rafal: Ok dzieki bardzo, mam jeszcze pytanie odnosnie mnozenia macierzy1 przez 2. Mnozenie macierzy
jest nieprzemienne wiec jak X potraktujemy jako macierz to moge bez problemu "przeskoczyc" ta
2 i pomnozyc macierz1

Czyli z tego wychodzi ze mnozenie macierz * macierz jest
nieprzemiennie, a liczby moge spokojnie przemnazac przemiennie?
6 lut 14:46
Basia:
a*A = A*a
mnożenie przez liczbę jest przemienne
6 lut 14:53
Rafal: ok dziekuje bardzo
6 lut 15:04