ułamki proste
digi: Funkcje wymierną rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste.
x/x4−1
Powiem szczerze, że niewiem o co w tym chodzi. Jeśli mógł by ktoś prócz rozwiązania podać
jakieś info o co w tym chodzi albo jakiś link do w miarę zrozumiałej treści o tego typu
działaniach był bym wdzięczny.
6 lut 14:32
digi: odświeżam i proszę o rozwiązanie
6 lut 14:55
AS: Pracuję nad tematem,ale coś mi nie wychodzi.
Może po obiedzie będzie lepiej.
6 lut 15:09
Basia:
| x | | x | | x | |
| = |
| = |
| = |
| x4−1 | | (x2−1)(x2+1) | | (x−1)(x+1)(x2+1) | |
A(x+1)(x
2+1) +B(x−1)(x
2+1) + (Cx+D)(x−1)(x+1) = x
A(x
3+x+x
2+1)+B(x
3+x−x
2−1)+(Cx+D)(x
2−1) = x
A(x
3+x+x
2+1)+B(x
3+x−x
2−1)+Cx
3−Cx
2+Dx
2−D = x
x
3(A+B+C)+x
2(A−B−C+D)+x(A+B)+(A−B−D) = x
A+B+C = 0
A−B−C+D=0
A+B=1
A−B−D = 0
A = 1−B
1−B+B+C=0
C=−1
1−B−B−D=0
D = 1−2B
1−B−B+1+D=0
D = 2B−1
D= −D
D=0
1−2B=0
B=12
A= −12
| x | | 1 | | 1 | | x | |
| = − |
| + |
| − |
| |
| x4−1 | | 2(x−1) | | 2(x+1) | | x2+1 | |
jeżeli się nie pomyliłam
6 lut 15:20
Bogdan:
Proponuję wyznaczanie współczynników A, B, C, D w inny sposób.
| x | | A | | B | | Cx + D | |
| = |
| + |
| + |
| / * (x4 + 1) |
| x4 − 1 | | x − 1 | | x + 1 | | x2 + 1 | |
x = A(x + 1)(x
2 + 1) + B(x − 1)(x
2 + 1) + (Cx + D)(x − 1)(x + 1)
Nie wykonujemy mnożenia, ale podstawiamy pod x "sprzyjające" liczby.
| | 1 | |
x = −1: −1 = −4B ⇒ B = |
| , jak widać, wynik jest natychmiastowy; |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
x = 0 0 = A − B − D ⇒ D = |
| − |
| = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 15 | | 5 | | 1 | |
x = 2: 2 = 15A+5B+(2C+D)*3 ⇒ 2 = |
| + |
| + 6C ⇒ 6C = −3 ⇒ C = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | x | | 1 | | dx | | 1 | | dx | | 1 | | xdx | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | x4 − 1 | | 4 | | x − 1 | | 4 | | x + 1 | | 2 | | x2 + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2x | |
= |
| ln|x − 1| + |
| ln|x + 1| − |
| ∫ |
| dx + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | | x2 + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x2 − 1 | |
= |
| ln|x2 − 1| − |
| ln|x2 + 1| + C = |
| ln| |
| | + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | | x2 + 1 | |
6 lut 16:29
digi: To zostaje tylko kwestia jakiegoś źródła informacji o tego typu działaniach.
Zna ktoś jakieś materiały godne polecenia ?
6 lut 17:16
AS: Poszukaj w Google − Rozkład ułamka na ułamki proste.
6 lut 17:42
Re: Co oznacza podstawienie SPRZYJAJĄCE x ?
8 lis 14:02
Aga1.: Takie by szybko wyliczyć 4 niewiadome , a więc 4 liczby np. miejsca zerowe, w tym przypadku 1
i −1 i jeszcze . 0 i 2
8 lis 14:07