a
Piter: dla jakiej wartości parametru m (m∈ R) funkcja nie ma miejsc zerowych
x
2 + 5x + 9m
2
ja to liczę tak
Δ<0
25 - 4 * 9m
2< 0
25 - 36m
2 < 0
25<36m
2
m
2 > 25/36
ImI > 25/36
m∈(-
∞; -25/36)U(25/36; +
∞)
w odpowiedziach mam m∈(-
∞; -5/6)U(5/6; +
∞)

Więc coś jest nie tak
3 lut 19:40
lehu: Twoja odpowiedź zgadza się z tą z książki, bo 25/36 to przecież 5/6 : ) A ja bym dał
jeszcze założenia z wzorów Viete'a.
3 lut 20:16
Mickej: no to z ta wartością bezwzględna to jest po prostu majster styk spoko zgodził bym się
gdybyś obie strony spierwiastkował wtedy nawet rozwiązania by ci się zgodziły ale tak
to jest to bez sensu
m2>25/36 \ ()√obu stronie pierwiasktujesz
m>5/6
m<-5/6
3 lut 20:18
Mickej: jakaś nowa matematyka
5/6=25/36 naucz mnie tak rozwijać ułamki a wzory vieta nie maja sensu w tym przypadku
3 lut 20:20
marysia:
witam! pewnieże nie tak!
Δ= 25 - 36m2 jest ok!
teraz 25 -36m2 <0 <=> (5- 6m)(5 +6m)<0
I + + + + + I
m1= 5/6 m2 = -5/6 -------(-5/6)---------------(5/6)-----------> m
- - - I I - - -
bo ramiona paraboli do dołu
odp: m€ ( -∞, - 5/6) U ( 5/6, ∞) bo wybierasz <0 czyli - - - -
3 lut 20:23
marysia: Mickej! ładny rysunek Marysia narysowała?
3 lut 20:27
Piter: Wielkie dzięki Marysiu

Wam też chłopaki dziękuje
3 lut 20:34
Mickej: nom ale znowu trochę kwadratowy

no i przy tym rozszerzeniu ułamka sie kryje
3 lut 20:34