wielomiany.!!
buldusss: wskaz dla jakich wartosci parametru k wielomian W(x) = 4x3 + 8x2 − 11x + k ma pierwiastek
podwojny
6 lut 13:31
bart: a≠0
Δ=0
6 lut 13:33
bart: a nie

to 3 stopnia jest

a to nie wiem, albo nie chce mi sie myslec
6 lut 13:33
buldusss: ehh jakbys mogl troche pomyslec ja juz siedze nad tym z 1h po necie szukam i nic prosze
6 lut 13:34
bart: no przydaloby sie to przez cos podzielic.. to cala tresc czy nie ma np wzmianki ze jest jakis
pierwiastek?
6 lut 13:36
Basia:
ma mieć tylko jeden pierwiastek podwójny,
czy może być jeden podwójny i jeden pojedynczy?
6 lut 13:36
ICSP: Mi to wygląda na ładne grupowanie wyrazów.
6 lut 13:36
ICSP: musi mieć jeden podwójny i jeden pojedynczy.
6 lut 13:37
bart: to ladnie pogrupuj
6 lut 13:37
buldusss: nic.. to jest cale cadani podane w zbiorze zadan w odpowiedziach jest : 3, −60527
wskazowka wielomian W ma postac W(x)= 4 (x−a)2 (x−b)
6 lut 13:41
buldusss: ja jestem z tego zielony..jakbys ktos moglby mi to wytlumaczyc..zrobic
6 lut 13:42
ICSP: bulduss. Spróbuj wymnożyć tą wskazówkę i przyrównać współczynniki.
6 lut 13:43
Basia:
czyli jeden podwójny a, i jeden pojedynczy b
tak musi być: tylko jeden podwójny jest niemożliwe
no to trzeba to liczyć
6 lut 13:44
bart: ano w sumie racja

dobra wskazowka
6 lut 13:45
buldusss: czyli ze co.?
6 lut 13:47
ICSP: 4 (x−a)2 (x−b) = 4x3 − 4bx2 − 8ax2 + 8abx + 4a2x − 4a2b. Jeśli się nie pomyliłem to tak.
Przyrównaj współczynniki z tego na górze do tego nizej i wylicz a i b.
6 lut 13:50
ICSP: tam dójka powinna być do 2. Ale sprawdź to jeszcze bo pewnie gdzieś gapę walnąłem.
6 lut 13:51
Basia:
czyli
4(x−a)
2*(x−b) = 4x
3+8x
2−11x+k
(4x−4b)(x
2−2ax+a
2) = 4x
3+8x
2−11x+k
4x
3−8ax
2+4a
2x−4bx
2+8abx−4a
2b = 4x
3+8x
2−11x+k
4x
3+(−8a−4b)x
2+(4a
2+8ab)x−4a
2b = 4x
3+8x
2−11x+k
−8a−4b = 8 /:4
4a
2+8ab = −11
k = −4a
2b
−2a−b=2
b = −2a−2
4a
2+8a(−2a−2)+11=0
4a
2−16a
2−16a+11=0
−12a
2−16a+11 = 0
12a
2+16a−11=0
Δ= 16
2−4*12*(−11) = 4
4+4
2*3*11 = 4
2(16+33) = 4
2*7
2
√Δ=4*7=28
| | −16−28 | | 44 | | 11 | |
a1 = |
| = − |
| = − |
| |
| | 24 | | 24 | | 6 | |
| | 22 | | 11 | | 6 | | 5 | |
b = |
| −2 = |
| − |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 121 | | 5 | | 121 | | 5 | | 605 | |
k = −4* |
| * |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| | 36 | | 3 | | 9 | | 3 | | 27 | |
b = −1−2= −3
6 lut 13:57
buldusss: dzieki wielkie basia
6 lut 14:01
ICSP: Basia jak zwykle lubi takie układy
6 lut 14:02
buldusss: ok a czym sie rozni to zadanie od tego..:sprawdz dla jakich wartosci parametru k wielomian
W(x)=−2x3 −22x2 − 78x + k ma pierwiastek podwójny..?
6 lut 14:04
ICSP: niczym. Tylko tym że specjalnie zmienili jedno słowo aby namieszać biednym uczniom.
6 lut 14:05
Basia: niczym
6 lut 14:05
buldusss: dobra dzieki tyle ze tam nie ma juz tej wskazówki... tak jak bylo w tym 1 zad.. z kad mam
wziasc ta postac wielomianu 4 (x−a)
2 (x−b)
6 lut 14:17
ICSP: Patrzysz jaki współczynnik stoi przy najwyższej potędze. Poźniej zauważasz że ma pierwiastek
dwukrtony a każdy pierwiastek dwukrotny można zapisać w postaci

x−a)
2. Na koniec musisz
zauwazyć że posiada jeszcze jeden pierwiastek i oznaczasz go dowolną literka i zapisujesz
(x−b)
6 lut 14:20
buldusss: czyli w tym drugim bedzie −2(x−a)2 (x−b) ?
6 lut 14:23
Basia:
stopień wielomianu jest nieparzysty = 3
jeżeli ma pierwiastek podwójny a musi dzielić się przez (x−a)2 (bez reszty)
czyli wynikiem dzielenia musi być wielomian stopnia pierwszego
wielomian stopnia pierwszego ma zawsze jeden pierwiastek np. b
stąd W(x) = 4(x−a)2(x−b)
6 lut 14:27
Basia:
ad.drugie
tak
6 lut 14:28
buldusss: aha.. czyli w tym drugim napisalem dobrze ?
6 lut 14:30
buldusss: ok dzieki
6 lut 14:30
buldusss: teraz to analizuje i prubuje zrobic te 2 zad.. ale nie rozumiem tego :
4(x−a)2*(x−b) = 4x3+8x2−11x+k
(4x−4b)(x2−2ax+a2) = 4x3+8x2−11x+k
4x3−8ax2+4a2x−4bx2+8abx−4a2b = 4x3+8x2−11x+k
4x3+(−8a−4b)x2+(4a2+8ab)x−4a2b = 4x3+8x2−11x+k
w tym drugim mam to :
−2(x−a)2 (x−b) jak to rozpisac ?
6 lut 14:39
Basia:
= (−2x+2b)(x2−2ax+a2) i wymnożyć
6 lut 14:40
buldusss: to ja wiem

tylko jak z tego :4(x−a)2*(x−b) = 4x3+8x2−11x+k
przeszlas do tego : (4x−4b)(x2−2ax+a2) = 4x3+8x2−11x+k
6 lut 14:44
Basia:
mnożę drugi nawias przez 4, przecież mnożenie jest przemienne
6 lut 15:06
buldusss: a no tak.. he wybacz troszke ciemny jestem

jakbys mogla obliczyc Δ z −2a
2 + 52a +78 = 0
6 lut 15:13
buldusss: mi wyszlo 2080 = 4√130 ii potem √Δ wyjdzie 2 √520 i bedzie sie trudno liczylo...
chyba ze sie machnolem
6 lut 15:16
Basia:
skąd Ci się to wzięło ?
−2x3+4ax2−2a2x+2bx2−4abx+2a2b = −2x3 −22x2 − 78x + k
−2x3+(4a+2b)x2+(−2a2−4ab)x+2a2b = −2x3 −22x2 − 78x + k
4a+2b = −22
−2a2−4ab = −78
k = 2a2b
2a+b = −11
b = −2a−11
−2a2−4a(−2a−11)+78 = 0
−2a2+8a2+44a+78=0
6a2+44a+78=0 /:2
3a2+22a+39=0
Δ=222−4*3*39 = 484−468 = 16
6 lut 15:51
buldusss: o ja... ale gafa... prz mnozeniu przez nawias zapomnialem ze kolo 2 stoi a pominolem je tak
jakby...ehhh dzieki wielkie
6 lut 16:01
buldusss: ale i tak zly wynik wychodzi...ehh ja juz nw co zle robie
6 lut 16:18
Basia:
| | −22−4 | | −26 | | 13 | |
a1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| | −22+4 | | −18 | |
a2 = |
| = |
| = −3 |
| | 6 | | 6 | |
| | 169 | | 7 | |
k = −2* |
| * |
| = .... policz do końca |
| | 9 | | 3 | |
a = −3
b = 6−11= −5
k = 2*9*(−5) = −90
6 lut 16:22
buldusss: nie teraz sam znalazlem blad..^^ jzu wszytko dobrze wyszlo.. dzieki
6 lut 16:25
buldusss: a zadanie ustal dla jakich wartosci parametru k wielomian W(x)= 5x4 + 14x3 + 12x2 + 2x + k
ma pierwiastek potrójny robi sie tak samo... ?
6 lut 16:27
Basia:
W(x) = 5(x−a)3(x−b) dalej tak samo, tylko rachunki jeszcze gorsze
6 lut 16:31
buldusss: heh ok dzieki

zobacze co bd mi wychodzilo
6 lut 16:35
buldusss: a w 3x4 −19x3 + 42x2 − 36x + k bedzie 3(x−a)3 (x−b) ?
6 lut 16:48
Basia:
tak
6 lut 16:49
Bogdan:
W(x) = 4x3 + 8x2 − 11x + k
F(x) = 4x3 + 8x2 − 11x
Gdyby można było zastosować rachunek pochodnych, to wystarczyłoby wyznaczyć minimum
F(x1) i maksimum F(x2) funkcji F(x), k = −F(x1) lub k = −F(x2).
6 lut 17:09
buldusss: stanolem na tym :
3x4−12x3b + 18x2b2 − 12xb3 + 3b4= 3x4 − 19x3 + 42x2 −36x + k
6 lut 17:11
buldusss: rachunek pochodnych to nie moj poziom n−l by sie domyslil ze sam tego nie robilem
6 lut 17:12