Dziedzina równania
Bambina: Witam

Mam mały problem z zadaniem
√2−x = x
Mam wyznaczyć dziedzinę więc wyrażenie pod pierwiastkiem zapisałam, że powinno być większe od 0
2−x >0
2>x
Więc wg mnie dziedziną jest (− nieskończoności; do 2) Czy jest to poprawne?
6 lut 13:25
Basia:
prawie
0 może być pod pierwiastkiem
2−x≥0
x≤2
D = (−∞, 2>
6 lut 13:31
Bambina: I jeśli zrobię z tego równania równianie kwadratowe to otrzymam
x
2+x−2 i pierwiastkami tego równania będą −2 i jeden więc oba rozwiązania będą należały do
dziedziny? Bo nauczyciel upiera się, że mam to zle
6 lut 13:35
Basia:
i miał rację, bo to nie jest koniec określania dziedziny
D = (−∞,2> to tylko dziedzina pierwiastka
ponieważ x = √..... to x≥0
stąd ostatecznie:
D = <0,2>
6 lut 13:40
Bambina: Aha rozumiem wiec pierwiastkiem będzie tylko 1. Właśnie tego drugiego etapu wyznaczania
dziedziny nie wykonałam. Bardzo dziękuje
6 lut 13:41
adek08: (2x−1)*x2
3 paź 20:54