całki
kylo: czy ktos mógłby wytłumaczyć mi ktorys z tych przykladow?
∫(x+1)(x-1)(x-2) dx
∫sin2x dx
∫2e-x dx
∫e2x+1 dx
3 lut 19:33
Basia:
1. po prostu wykonaj mnożenie a potem zastosuj wzór: ∫xn dx = xn+1 / (n+1)
2. pochodną cosx jest -sinx czyli:
(cos2x)' = -2sin2x
(cos2x / (-2) )' = sin2x
∫sin2x dx = (-1/2)*cos2x + C
3. ∫2e-x dx = 2∫e-x dx = 2*e-x*(-1) + C = -2e-x +C
4. t = 2x +1
różniczkujemy
dt = 2dx
dx = dt / 2
∫e{2x+1) dx = ∫et dt/2 = ∫(1/2)et dt = (1/2)*∫et dt = (1/2)et + C =
(1/2)*e2x+1 + C
4 lut 01:21