Nierówność trygonometryczna
Hmm: 2sin²x+sinx−1<0
6 lut 13:23
bart: sinx=t
6 lut 13:30
Fabian: musisz podstawić zmienną pomocniczą t (jak zasugerował wcześniej bart) czyli t=sinx. Następnie
musisz określić dziedzinę t czyli t∊<−1;1>(z wykresu) i podstawiasz.
(pomocniczo)
2t²+t−1=0
Δ= b²−4ac=1−4*2*(−1)=1+8=9
√Δ=3
t1/2= (−1+3)/2 v (−1−3)/2 t1=1 t2=−2
Wykresem jest parabola, bo f kwadratowa z 2 miejscami zerowymi i odczytujesz sobie kiedy to
jest mniejsze od zera czyli x∊(−2,1)
6 lut 13:48
bart: t∊(−2,1)

nie x
6 lut 13:52