zadanie z ciągów
ines: Jeśli suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest określona wzorem 3n2+5n, to ile
jest rowny drugi wyraz tego ciągu?
6 lut 13:21
ICSP: Liczysz n1. Suma jednego wyrazu ciągu jest równa temu wyrazowi.
Później liczysz n2 suma dwóch wyrazów jest równa pierwszemu + drugi. Pierwszy będziesz już
znał więc odejmiesz i wyliczysz drugi. Koniec zadania:0
6 lut 13:23
TOmek: był taki wzór: chyba
an=Sn+1−Sn
niech ktos z górnej półki to potwierdzi
6 lut 13:23
Basia:
sposób 1; da się zastosować do każdego ciągu
an = Sn−Sn−1 = 3n2+5n − [3(n−1)2+5(n−1)] =
3n2+5n − [3(n2−2n+1)+5n−5] =
3n2+5n − 3n2+6n−3−5n+5 = 6n+2
sposób 2 (tylko dla arytmetycznych i geometrycznych)
S1 = a1
S1 = 3+5=8
a1=8
S2=a1+a2
S2=12+10=22
a1+a2 = 22
8+a2=22
a2 = 14
r=a2−a1 = 14−8 = 6
an = a1+(n−1)*r
podstaw i przekształć
6 lut 13:29
ines: dzięki!
6 lut 13:34