nie wiem o co w tym chodzi ,moze ktos to zrobic prosze o pomoc
alf: oblicz dlugosci bokow trojkata majac dane:
a) cosα = 2/5 C
|
|
|
|
α . |
A ---------------------------------------|
4 B
b) tgβ = 4
C
|
|
| 3
|
|
| . β
|-----------------------------------------------------
A B
c) sin γ = 1/2
tutaj jest kąt prosty 90 stopni
........
b a
γ 7
............................................................
3 lut 19:23
alf: niech ktos to wreszcie zrobi
gdybym to umial to sam bym to zrobil i wam bym gitary nie zawracal
3 lut 19:45
alf: no nie super jestescie dzieki za pomoc
3 lut 20:31
alf: ej no bez jaj przeciez dla was takie zadanie to latwiza i 3 minuty roboty no moze 5 min
3 lut 20:33
alf: pierdolcie sie pajace
3 lut 21:27
alf: moze ktos to zrobic ?bo ja ze zrobieniem tego mam wielki problem
a jak widze nikt tutaj jeszcze nie zajrzal
a za ten tekst u gory to bardzo przepraszam, ale kazdemu moga poscic nerwy
ja musze miec tokoniecznie zrobione,a pomocy zadnej nie otrzymalem
4 lut 09:50
poli: nie wiem czy jeszcze potrzebne, ale...
cosα = x/r jeśli y i x - przyprostokątne, r - przeciwprostokątna
cosα= 2/5 jeśli x = 4 to r =10
teraz twierdzenie Pitagorasa:
42 + y2 = 102
y2 = 100 -16
y =√84
y =2 √21
4 lut 12:20
alf: no super zrobiles
chcialbym zebys mi zrobi jeszcze podpunkt b i c to wtedy bedzie wielki
4 lut 12:43
alf: bylbym poli wdzieczny gdybys i dokonczyl te zadanie do konca tj podpunkt b i c
4 lut 13:24
poli: jak już to zrobiłaś hehe
b coś mi nie tak chyba wychodzi, ale...
b) tgβ = y/x
tgβ = 3/x i tgβ =4
3/x = 4 obustronnie mnożysz przez x
4x = 3 obustronnie dzielisz przez 4
x = 3/4
i wtedy przeciwprostokątną z Pitagorasa tylko wyliczyć
4 lut 13:29
poli: jak już to zrobiłaś hehe
b coś mi nie tak chyba wychodzi, ale...
b) tgβ = y/x
tgβ = 3/x i tgβ =4
3/x = 4 obustronnie mnożysz przez x
4x = 3 obustronnie dzielisz przez 4
x = 3/4
i wtedy przeciwprostokątną z Pitagorasa tylko wyliczyć
4 lut 13:31
poli: c) sinγ = a/7 i sinγ = 1/2
a/7 = 1/2
2a=7
a=7/2
i drugą przyprostokątną jak wyżej
4 lut 13:33
alf: ty poli to weź mi policz te przyprostokatne z pitagorasa bo ja nie wiem ktore to sa te
przyprostokatne
4 lut 13:42
alf: moze ktos dokonczyc prace znakomitego poli i policzyc te jakies przyprostokatne z
twierzenia pitagorasa z podpunktu b i c ? bo ja w tym nie jestem w ogole obeznany
4 lut 13:49
alf: moze ktos pofatygowac sie i zrobic o to co proszę ? bede wdzieczny
4 lut 13:55
poli: do podpunktu b
3/42 + 32 = r2
9/16 + 9 = r2
r= 17/4
zaraz policzę podpunkt c
4 lut 13:58
poli: nie, nie, coś nie tak, czekaj...
4 lut 13:59
poli: nie ma być r = 17/4, tylko r = √153/16
a to chyba jest to samo co 3/4 √17
4 lut 14:03
alf: to wiec jak z tym podpunktem b ? najlepiej napisz go od poczatku lub napisz ktore jest
dobre
4 lut 14:05
poli: podpunkt c
7/22 + b2 = 72
49/4 + b2 = 49
b2 = 147/4
b = √147/4
4 lut 14:06
poli: do podpunktu b
r = √153/16
to może tak zostać ale można coś przed pierwiastek wyciągnąć, ale nie bardzo wiem jak,
może ktoś inny ci pomoże
4 lut 14:11
alf: wielkie dzieki za zrobienie jestes ok
4 lut 14:20