kwadrat wpisany w kwadrat
Natalia: W kwadrat o boku 2 wpisano drugi kwadrat w ten sposób, że bok wpisanego kwadratu tworzy z
bokiem danego kąt 30c. Oblicz mniejszą odległość wierzchołków tych kwadratów.
6 lut 12:07
Basia:

x+y = 2
rozwiąż układ
x+y=2
6 lut 12:21
Natalia: Powinno wyjść y=
√3 a x=2−
√3 
z czego x jest tą mniejszą odległościa.
6 lut 12:28
Basia:
3x = y
√3
y = x
√3
x+x
√3 = 2
x(1+
√3) = 2
| | 2 | | 2(1−√3) | |
x = |
| = |
| = √3−1 |
| | 1+√3 | | −2 | |
y = 1+
√3
x jest mniejsze
6 lut 12:38
think:

z własności trójkąta (30,60,90)
x + x
√3 = 2
x(1 +
√3) = 2 ⇒ x = ....
6 lut 12:46