ciagi geometryczne i arytmetyczne HELP!
Natalia: Pierwszy wyraz rosnącego ciągu arytmetycznego (an) jest równy 2. Znajdź różnicę ciągu
(an) wiedząc, że ciąg (a3, a7, a17) jest geometryczny.
6 lut 12:02
Jagienka: Wzor moja droga. Zerknij na teorie
6 lut 12:03
Natalia: zrobiłam ale nie wiem czy dobrze

najpierw wyznaczyłam a
3=2+2r
a
7=2+6r
a
7=3a
3−4
a
72=a
3*a
17 <−− z wzoru na średnią geometryczną
po podstawieniu wyszło:
a
32−10a
3+16=0
a=2 lub a=8
a=2 nie moze być bo wtedy ciag nie bd rosnacy
a
3=a
1+2r
8=2+2r
r=3
czy zadanie jest zrobione poprawnie?!
6 lut 12:17