opla kwadratu z przekątnej plis
Mary :

Oblicz pole kwadratu mając dane d=12.
6 lut 11:54
think: heh masz dwie opcje:
1) skorzystasz ze wzoru na pole rombu, konkretnie ten wzór z przekątnymi, kwadrat od rombu
różni się tym, że obie przekątne ma równe.
2) wyznaczysz bok kwadratu z tego, że d = a√2 (można to i z tw. Pitagorasa policzyć) także
masz możliwości co nie miara...
6 lut 12:28
kuba19: a√2=12
a=6√2
P=a2
P=[6√2]2=72 (j2)
7 lut 21:49
Eta:
d= a
√2
d
2= 2a
2
to:
| | d2 | | 144 | |
P= |
| = |
| = 72 [j2]
|
| | 2 | | 2 | |
7 lut 21:52