zadanko
DIDI: wykaż, że ciąg okreslony wzorem jest ciągiem geometrycznym
| | 5+5*4+5*42 +....5*4n | | 1 | |
|
| − |
|   :; |
| | 5+5*2+5*22 +.....+5*2n | | 3 | |
6 lut 11:49
DIDI: pomozecie?
6 lut 11:55
Basia:
musisz uprościć wzór
zauważ, że w liczniku masz n−tą sumę częściową ciągu geometrycznego, w którym
a
1=5 i q=4
a w mianowniku n−tą sumę częściową ciągu geometrycznego, w którym
b
1=5 i q=2
skorzystaj a wzoru na S
n w ciągu geometrycznym
i doprowadź swoje c
n dom prostej postaci
6 lut 12:03
DIDI: robiłem to jak mówisz i nie chce mi niestety wsyjść:(:(:(
6 lut 15:22
Basia:
napisz co dostałeś w liczniku, a co w mianowniku
6 lut 15:55
DIDI: | | −2n | |
oki juz piszę |
| |
| | 3−6n | |
6 lut 16:08
DIDI: nie wiem co źle robię:(:(:( jak bys mogla mi to rozpisac bym był wdziędczy

6 lut 16:08
DIDI: pomoze ktoś

6 lut 16:21
DIDI: ?
6 lut 16:25
Basia:
| | +∞(1−0) | | +∞*1 | |
| → |
| = |
| = +∞ |
| | 3(1−0) | | 3*1 | |
6 lut 16:28
DIDI: yhym dzieki
6 lut 16:32