Matematyka
Koks: Zad.1
Drut o dł. 60cm rozcięto na 2 kawałki.Z 1 części zrobiono kwadrat a z 2 okrąg. Jaka powinna być
każda część drutu aby suma pól kwadratu i koła była najmniejsza . Wyznacz tą sumę.
Zad.2
Z listwy o dł. 60cm zrobiono prostokątną ramkę. Jakie powinny być wymiary ramki aby pole
prostokąta było największe
6 lut 11:27
think: z1
x + y = 60 ⇒ x = 60 − y
x − z tego kawałka drutu zrobiono kwadrat, czyli to jest jego obwód
y − z tego zrobiono okrąg, to jest obwód koła
| | y2 | | y2 | |
Pkoła = πr2 = π* |
| = |
| |
| | 4π2 | | 4π | |
| | x2 | | y2 | |
Pkwadratu + Pkoła = |
| + |
| → min |
| | 16 | | 4π | |
| | (60 − y)2 | | y2 | |
f(y) = |
| + |
| a to jest parabola z ramionami skierowanymi do góry |
| | 16 | | 4π | |
wystarczy policzyć pierwszą współrzędną jej wierzchołka i to jest odpowiedź.
6 lut 12:42
Basia:
ad.1
x+y = 60
0<x,y<60
z x robisz kwadrat i boku a=
x4
z y robisz koło
2πr = y
| | y2 | | y2 | | (60−x)2 | |
P2 = π* |
| = |
| = |
| |
| | 4π2 | | 4π | | 4π | |
| | x2 | | (60−x)2 | |
f(x) = P1+P2 = |
| + |
| = |
| | 16 | | 4π | |
| (π+4)x2−480x + 4*3600 | |
| |
| 16π | |
wystarczy znaleźć minimum licznika
parabola ramiona do góry
| | −b | | 480 | | 240 | |
xmin = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 2(π+4) | | π+4 | |
| | 240 | | 60π+240−240 | | 60π | |
ymim = 60− |
| = |
| = |
| |
| | π+4 | | π+4 | | π+4 | |
Δ = 480
2 − 4(π+4)*4*3600 = .... dokończ
6 lut 12:52
Koks: A to drugie tez możecie zrobić

Z góry dzieki
6 lut 14:25
Basia:
2x+2y = 60
x+y = 30
0<x,y<30
y=30−x
P = x*y=x(30−x)
dokończ sobie, tu rachunki będą proste
6 lut 14:30