równanie prostej
mateusz: prosta o równaniu y=ax+b z wykresem funkcji y=1/x ma tylko jeden punkt wspólny A(2;1/2).
Wyznacz równanie tej prostej. Proszę o pomoc
6 lut 11:24
Basia:
A(2,12)∊k
stąd
12 = a*2+b
b = −2a+12
k: y = ax−2a+12
i rozwiązujesz układ równań z parametrem
y = ax−2a+12
y = 1x
1x = ax−2a+12 /*2x
2 = 2ax2 − 4ax + x
2ax2 + (1−4a)x − 2 = 0
układ ma mieć jedno rozwiązanie czyli Δ=0
Δ= (1−4a)2−4*2a*(−2)
Δ= 1−8a+16a2+16a = 16a2+8a+1 = (4a+1)2
Δ=0 ⇔ 4a+1=0 ⇔ a= − 14
6 lut 11:36
mateusz: dziękuje bardzo
6 lut 12:39