x(x+2)^2-(x+1)^3=x(x-3) Co zrobić z tą 3 potęgą.
Jur@s: Witam

!
Pomóżcie z czym to się je

Jak sie dobrać do tego (x+1)
3 bo jak od razu wyznaczam miejsca
zerowe to dziwnie to wychodzi a jak używam wzorów skróconego mnożenia to mi głupoty
wychodzą....
x(x+2)
2−(x+1)
3=x(x−3)
6 lut 10:43
ratownik:
Kolejny leń, któremu nie chce sie rozisywać wzorow skróconego mnożenia i mnożyć
6 lut 10:44
Jur@s: rozpisałem wzór skróconego mnożenia na (x+1)3 oraz (x+2)2 i powymnażałem wszystko i wyszła mi
funkcja linowa.... A ma być funkcja kwadratowa....
6 lut 10:48
ICSP: To może rozpisz te wszystkie wzorki po kolei i zobaczymy gdzie robisz błąd.
6 lut 11:09
Jur@s: to po rozpisaniu mam:
x(x2+4x+4)−(x3+3x2+3x+1)=x2−3x
x3+4x2+4x−x3−3x2−3x−1=x2−3x
po redukcji wychodzi mi:
−2x−1=0
x=−12
no i wydaje mi się że chyba powinno wyjść po redukcji równanie kwadratowe a nie liniowe...
6 lut 11:29
Basia:
dobrze zrobiłeś tylko na samym końcu błąd
4x − 1=0
x = 14
6 lut 11:45
Jur@s: aha dzięki za pomoc
6 lut 11:54