Bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniem tego zadania. We wtorek sprawdzian, a nie w
Paulina: 1.Jeden z boków prostokąta o obwodzie równym 30 ma długość x. Napisz wzór funkcji y=P(x)
opisującej pole prostokąta w zależności od x. Wyznacz dziedzinę tej funkcji.
2. Jeden z boków prostokąta o obwodzie równym 60 ma długość x. Napisz wzór funkcji y=d(x)
opisującej długośc przekątnej tego prostokąta w zależności od x. Wyznacz dziedzinę funkcji.
6 lut 10:25
kasia137:

ad.1
O=2a+2b=30
Df=R, tzn. x∊R
a=jakieś x
b= jakieś y
O=2x+2y=30
2x+2y=30
2y=30−2x/2
y=15−x, to jest twoje y=P(x)
7 lut 09:33
kasia137:

ad.1
O=2a+2b=30
Df=R, tzn. x∊R
a=jakieś x
b= jakieś y
O=2x+2y=30
2x+2y=30
2y=30−2x/2
y=15−x, to jest twoje y=P(x)
7 lut 09:33