ostrosłupy
olka: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,którego
wysokość ściany bocznej wynosi 4 √3 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α=60
3 lut 19:19
Basia:
jeżeli narysujesz ten ostrosłup zobaczysz, że kąt α=600 jest jednym z kątów trójkata
prostokątnego o bokach: hb = 4√3 , H (wysokość ostrosłupa) i (powiedzmy) x
postawą ostrosłupa jest trójkat równoboczny o boku a i wysokości hp = a√3/2
x = (1/3)*hp = a√3 / 6
sin600 = H/hb
√3/2 = H / 4√3
H = 4√3*√3/2
H= 2*3 =6
-------------------
cos600 = x/hb
1/2 = x/4√3
x = (1/2)*4√3
x = 2√3
(1/3)hp = x
(1/3)hp = 2√3
hp = 6√3
hp = a√3/2
6√3 = a√3/2
a = 2*6√3 / √3
a=12
-----------------------
Pp = a2√3 / 4 = 144√3/4 = 36√3
P1b = (1/2)ahb = (1/2)*12*4√3 = 24√3
Pb = 3*P1b = 72√3
Pc = 36√3 + 72√3 = 108√3
V = (1/3)*Pp*H
V = (1/3)*36√3*6 = 72√3
4 lut 01:14