matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź miejsce zerowe funkcji i dziedzinę.
Paulina:
(x+5)(3x−1)
f(x)=
(x
2
−25)
√
6x+7
f(x)=
(4x−1)(6x−5)
6 lut 10:18
maturzystka:
(4x−1)=0 4x=1/4 x= 1/4 m.z (6x−5)=0 6x=5/6 x= 5/6 m.z (x
2
− 25) =o (x−5)(x+5) =0 x=5 i x= −5
6 lut 10:22