wysokosc :)
maturzystka: w ostroslupie prawidlowym czworokatnym dlugosc krawedzi podstawy jet rowna 4
√2 a krawedzi
bocznej 5 cm. Oblicz: Wysokosc tego ostroslupa b) wysokosc sciany bocznej, poprowadzona na
krawedz podstawy
6 lut 10:14
ICSP: Do a) Policz przekątną podstawy(kwadratu) poźniej utwórz trójkąta z połową przekątnej podstawy
krawędzią boczną i wysokością. (wysokość i połowa przekątnej podstawy są przyprostokątnymi).
Na koniec twierdzenie Pitagorasa.
6 lut 10:20
maturzystka: czy przekatna bedzie wynosic 4√2 ? bo d= a√2
6 lut 10:35
ICSP: d − przekątna
a − bok
a = 4√2
d = √2 * 4√2
6 lut 10:37
maturzystka: b) mi wyszlo √17 dobrze?
6 lut 10:39
ratownik:
a wpisać w wyszukiwarkę szukaj na forum hasła ostrosłup czworokątny prawidłowy
już się nie chciało?
6 lut 10:43
ICSP: Chyba dobrze.
6 lut 10:44
maturzystka: nie bardz taki madry> Bo wlasnie to zrobilam

!
6 lut 10:45
maturzystka: kurcze nie wychodzi a ma wyjsc 3
6 lut 10:50
maturzystka: pomoze ktos!
6 lut 10:58
ICSP: W pierwszym ma wyjść trzy. Narysuj ten trójkąt z jego danymi i wtedy zobaczymy co źle robisz.
Masz taki przycisk rysuję. Chodzi mi tutaj tylko ten ostatni trójkąt z połową przekątnej i ze
ściana boczną.
6 lut 11:08
6 lut 11:39