Czwotokat
Jagienka: Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatmego ma dlugosc 9 cm. a wysokosc sciany
bocznej 3
√3 cm Oblicz: odleglosc spodka wysokosci tego ostroslupa od sciany bocznej,
Pomozcie

jutro chce sie zgloscic do odp z praca domowa
6 lut 10:12
maturzystka: : Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatmego ma dlugosc 9 cm. a wysokosc sciany
bocznej 3√3 cm Oblicz: odleglosc spodka wysokosci tego ostroslupa od sciany bocznej, Pomozcie
jutro chce sie zgloscic do odp z praca domowa emotka
6 lut 12:02
Jagienka: coo maturzytska?/ hehe po co mi ta sama tresc twoja?
6 lut 12:02
dero2005:

dane:
a = 9 cm
h
s = 3
√3
h =
√(hs)2 − (a2)2 =
3√32
z trójkąta po prawej stronie wynika, że:
| | x | |
hhs = sin α i |
| = sin α
|
| | a2 | |
porównując oba równania otrzymamy
z tego x = 2
14
6 lut 12:05
Basia:

szukana wielkość to długość odcinka PN, czyli wysokości trójkąta prostokątnego MPN
gdzie: P − punkt przecięcia przekątnych kwadratu; M − środek boku AB
maturzystka powinna teraz to rozwiązać
6 lut 12:10