matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo Aska: rysunek (kratki wyszły mi troszkę nierówno, ale wszystkie powinny być takie same, kółko to moneta) Na kartce narysowano linie pionowe i poziome tak, że odległości między sąsiednimi liniami są równe "a" (patrz rysunek). Na kartkę rzucamy monetę o średnicy "a" tak, że środek monety leży w jakiejś kratce. Jakie jest prawdopodobieństwo, że moneta zakryje punkt kratowy (wierzchołek któregoś z kwadratów)?
6 lut 05:04
Basia: skąd masz to zadanie ? to jest doświadczenie z nieskończoną (a nawet nieprzeliczalną) liczbą zdarzeń elementarnych absolutnie nie do rozwiązania na poziomie szkoły średniej, chyba, że czegoś nie dopisałaś a jeżeli to zadanie np. z olimpiady to raczej nie powinnaś zamieszczać go na forum
6 lut 11:59
Aska: Nie z olimpiadyemotka tylko z podręcznika, oznaczone jako trudne. Nie dopisałam tylko wskazówki, która podpowiadała żeby rozważyć tylko jeden kwadrat i możliwości upadku monety w takim wypadku.
6 lut 13:52
Basia: rysunekno to rozważam tylko na odcinku AB mam nieskończenie wiele (naprawdę nieprzeliczalnie wiele) możliwych położeń środka okręgu takiego aby żaden wierzchołek kwadratu nie został nakryty nie mówiąc o innych możlowościach
6 lut 16:05
Aska: ja sobie wymyśliłam coś takiego że, obliczyłam stosunek ilorazu pola monety do pola kwadratu i
 π 
wyszło mi bodajże

, tylko nie wiem czy obliczyłam prawdopodobieństwo że zakryje jakiś
 4 
wierzchołek czy że nie zakryje, czy może jeszcze coś innego, tego nie mogę zrozumieć
6 lut 16:21
sssss: na stronie 232 masz ciekawostke o tym doswiadczeniu. Ω=42a2
 1 
A=42π(

a)2
 2 
 π 
P(A)=

4 
6 lut 17:11
Basia: rysunek jeżeli chodzi o jeden kwadrat to: potrzeba i wystarcza, aby środek koła (monety) leżał w odległości nie większej niż jego promień r=a2 od jednego z wierzchołków kwadratu to daje zakreskowany na czerwono obszar, czyli cztery ćwiartki koła o promieniu r czyli w sumie całe koło czyli dla jednego kwadratu jest tak jak liczyła Aska

a2 
π*

4 
 π 
P(A) =

=

a2 4 
tak samo będzie dla dowolnej liczby kwadratów
7 lut 13:51