Dla jakiej wartości parametru k rozwiązanie równania (k-x)(2k+3x)=k-3x^2 spełnia
Paweł: Dla jakiej wartości parametru k rozwiązanie równania (k−x)(2k+3x)=k−3x2 spełnia warunek |x|≤2
?
6 lut 00:13
kachamacha: nawiasy wymnożyć
uporządkować
6 lut 00:19
Paweł: okej i co dalej zrobić z tymi dwiema niewiadomymi? bo ja w sumie nie wiem co zrobić z tym
"parametrem k"
6 lut 21:39
Grześ: Przedstawię obliczenia.. 5 minut..
6 lut 21:40
Grześ: (k−x)(2k+3x)=k−3x
2
2k
2+3kx−2kx−3x
2=k−3x
2
2k
2+kx=k
kx=k−2k
2
x=1−2k
Czyli podstawiamy w miejsce x:
|1−2k|≤2
1−2k≤2 ⋀ 1−2k≥−2
Rozwiąz sobie końcowe nierówności i wyznacz z nich częśc wspólną
6 lut 21:43
Paweł:
6 lut 21:43