Tw p
P :|: 1) Na boku AC trójkąta ABC obrano punkt A tak, że |CK| / |AC| = ¾. Przez punkt K poprowadzono
prostą równoległą do boku AB. Przecięła ona bok BC trójkąta w punkcie L. Oblicz |BL| i |LC|
jeśli |BC|=49cm.
Jest takie rozwiązanie:
CK/AC=CL/CB −szukasz odpowiednich boków na drugim ramieniu kąta
3/4=CL/49
4CL=3*49
4CL=147
CL=147/4
BL=CB−CL
BL=49−36,75
BL=12,25
Chodzi mi o to że w zbiorze zadań odpowiedzi sa inne. Takie: BL=28 CM LC=21 Pomoże ktoś?
5 lut 22:29
P :|: wie ktoś ?
5 lut 22:39
P :|: ,,,,
5 lut 23:09
Eta:
Napisz porządnie treść zad. "obrano punkt
K"
tak,że : sprawdź też tę proporcję ........ ( czy dobrze ją przepisałaś/eś?
5 lut 23:56
ulka: post byl napisany 2 lata temu, niemniej jednak może to się komuś przyda

A więc mamy trójkąt ABC , za AK=d ; KC=u ;CL=x; LB=y .
Kl II AB
skoro x/y=3/4 to u/d=3/4 ( tw. Tallesa)
wiedząc to układamy równanie
x/y=3/4
x+y=49
z którego łatwo wychodzi nam ze x=21 a y=28 , myśle ze komus pomogłam
13 gru 18:36