Twierdzenie talesa
P: Na jednym z ramion kąta O wierzchołku O leżą punkty A i B, a na drugim ramieniu punkty A1 i B1
Czy proste AA1 i BB1 są równoległe jeśli:
a) OA=4,2 dm, AB=2 dm, OA1= 6,3 dm, OB1=9,3 dm
b)OA=6,8 cm, OB= 20,8 cm, OB1=31,2 cm, A1B1=17 cm
Proszę o pomoc cały czas źle mi wychodzi proszę o pomoc
5 lut 21:44
P: proszę o jakąś wskazówke jak zrobić to zadanie
5 lut 21:55
P: ..
5 lut 21:57
think:

znowu tw. Talesa.
jeśli dla podanych długości odpowiednie ilorazy wyjdą równe, to kąt ten został podzielony
prostymi równoległymi, bo tylko wtedy tw. Talesa zachodzi.
5 lut 21:59
P: ok dzieki
5 lut 22:15
kika: a jak zrobić przykład d z tego zadaniaa?
15 lut 19:15