moze ktos to zrobic bylbym wdzieczny
alf: wyznacz boki i katy trojkata prostokatnego w ktorym :
a) c = 10 , a = 5
b) α = 60 stopni ; a= 4
|α
| c
|b
| . a β
|---------------------------------------
to jest rysunek tego tojkata
3 lut 18:52
3 lut 19:10
sinus:
Już to dzisiaj było, sprawdź maks
3 lut 19:18
3 lut 19:24
alf: tam jest tylko zrobiony podpunkt a , a chodzi mi o podpunkt b i c
3 lut 19:24
3 lut 19:29
alf: robi ktos to w ogole ? czy juz mnie olaliscie ?
3 lut 19:44
Elf: Witaj Marynarzu!
3 lut 20:15
alf: jak cos to maks
3 lut 20:30
alf: jezu zrobcie to cos
3 lut 20:35
alf: moze mi ktos pomoc zrobic te dwa podpunkty bo jedem mam zrobiony wiec tutaj go nie
pisalem
ja poprostu na trygonometrii sie nie znam w ogole i to jest dla mnie czarna magia, wiec
moze ktos pomoc ?
4 lut 09:53
poli: c to przeciwprostokątna, a i b to przyprostokątne, korzystamy tu z twierdzenia
Pitagorasa:
a2 +b2 =c2
52 +b2 =102
25 +b2 = 100
b2 = 100 - 25
b = √75
b =5 √3
mam nadzieję że się nie pomyliłam nigdzie
4 lut 11:53
poli: a kąty wyliczasz z twierdzenia sinusów: a/sinα = b/sinβ= c/sinγ
5/sinα = 10/sin90
5 * sin90 = 10 * sinα sin90 = 1
5 = 10 sinα
1/2 = sinα
α = 30
β = 180 - α - γ
β = 180 - 30 - 90
β = 60
4 lut 12:01
poli: podpunkt b:
tu też twierdzenie sinusów
4/sin60 = b/sin30
sin 90 = 1 i sin 60= 1/2
4 = 1/2 b
b=8
a2 + b2 = c2
16 + 64 = c2
80 = c2
c = 4 √5
4 lut 12:08
alf: normalnie wielkie dzieki poli , uratowales/as mi skore
jeszcze raz wielkie dzieki
4 lut 12:39