Obliczyc granice za pomoca reguly de hospitala.
Marcin
: lim ln(x2−2)/x3+5
x→∞
5 lut 20:44
Marcin: Obliczyc granice za pomoca reguly de hospitala.
5 lut 21:00
Trivial:
Czy umiesz liczyć pochodne?
5 lut 21:07
Marcin: : lim ln(x
2−2)/x
3+5= 2x/(x
2−2)/3x
2=2/2x/6x=1/6
x→
∞
Dobrze to jest rozwiązane
5 lut 21:14
Trivial:
Dobrze liczyłeś, ale przy końcu jest błąd.
5 lut 21:16
Marcin: a dlaczego to dąży do zera?
5 lut 21:18
Trivial: | | 2 | |
Mamy sytuację [ |
| ].  |
| | ∞ | |
5 lut 21:21
Marcin: Dzięki

czyli zawsze najpierw redukujemy, bo jeśli obliczymy odrazu pochodną to wyjdzie nam
zły wynik?
5 lut 21:25
Trivial: | | | |
Mamy sytuację: [ |
| ]. Ciężko tutaj określić granicę.  |
| | ∞ | |
5 lut 21:27
Bogdan:
| | x2 − 2 | |
Twój zapis Marcinie jest odczytywany tak: limx→∞ ( |
| ) + 5 |
| | x3 | |
Czy taki zapis zadania?, czy inny?
5 lut 21:34