Wyznaczyc ekstrema funkcji okreslonej wzorem f(x, y) = 2x2 + 4x + 3y3 − 9y + 3.
Vathaz: Słuchajcie mam takie zadanie.
Wyznaczyc ekstrema funkcji okreslonej wzorem f(x, y) = 2x2 + 4x + 3y3 − 9y + 3.
po wyliczeniu pochodnych po x−sach mam 4x+4 a po y−kach 9y2−9.
Po przyrównaniu to 0 mam x = −1 i y = 1
Po podstawieniu pod wzór wychodzi mi −5
Pytanie: Skąd wiadomo że −5 to minimum lokalne tej funkcji ? bo tak mam w odpowiedziach
Drugie pytanie. Skąd wiadomo że TYLKO jest minimum a nie ma maksimum jaki jest ogólny schemat
rozwiązania tego pod kątem ekstrem? Może mi to ktoś wyjaśnić?
5 lut 20:26
Vathaz: odświeżam
5 lut 20:49
Vathaz:
5 lut 20:56
Jack:
macierz Hessego zbuduj
5 lut 21:12
Vathaz: Czarna magia xD
5 lut 21:26
Vathaz: nie da rady określić tego inaczej? po samym wyciagnieciu pochodnych wszystko zgadza sie z
odpowiedziami wynik też −5 tylko nie mam bladego pojęcia jak określić dlaczego to jest minimum
wykres jest przestrzenny, na roku nic o macierzy hessego nie mielismy, nie ma innego sposobu
na określenie tego? bo jesli nie to niezle nam wykladowce ponioslo a jutro egzam eh ;\
5 lut 21:39