Oblicz całke metodą podstawiania
Mooon: jak obliczyc całkę ∫xlnx dx metodą podstawiania?
problem polega na tym że potrafie ja rozwiązac metoda przez czesci ale przez podstawianie mi
nie wychodzi...
5 lut 20:25
Trivial:
Da się to w ogóle zrobić przez podstawienie?
5 lut 20:33
Bogdan:
Tę całkę rozwiązuje się przez części.
5 lut 20:37
Trivial: Można zrobić tak: Rozwiązać przez części i za t podstawić wynik. Wtedy Rozwiążesz dumnie przez
podstawienie!
5 lut 20:38
Mooon: no niestety musze przez podstawienie a nie potrafie wiec prosze o pomoc..
i jezeli mam takie zadanie to sie najwyrazniej da
5 lut 20:39
Mooon: mysle ze to na zaliczeniu matmy nie przejdzie niestety Trivial
5 lut 20:41
Trivial: Takie całki robi się przez części. Wykładowca narzuca wam metody rozwiązywania całek? Jak dla
mnie metod jest dużo i każdy sobie wybiera własną.
5 lut 20:42
Mooon: heh no tak sie składa ze w tym wypadku narzuca a z tym sobie poradzic nie moge bo za nic w
swiecie nic sensownego mi nie wychodzi...
5 lut 20:44
Trivial: I nie wyjdzie, to typowa całka przez części.
5 lut 20:47
Mooon: to mnie pocieszyłeś nie ma co... w sumie przynajmniej wiem ze nie jest xe mns sx tsk źle że
nie mogłam tego wyliczyc..
5 lut 20:49
Mooon: | | dx | |
jeszcze jedno Wyprowadź wzór na całkę ∫ |
| |
| | √(k2−z2 ) | |
5 lut 21:17
Trivial:
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = ... |
| | √k2 − x2 | | k | | √1 − (x/k)2 | |
kdt = dx
| | 1 | | kdt | | x | |
... = |
| ∫ |
| = arcsint + c = arcsin( |
| ) + c. |
| | k | | √1 − t2 | | k | |
5 lut 21:19
Mooon: ok wielkie dzieki...
5 lut 21:39