za kazdym razem wychodzi co innego ....
a = 5
α = 45o
| a2√3 | ||
Pp = | ||
| 4 |
| a√3 | ||
hp = | = 3x | |
| 2 |
| a√3 | ||
2x = | ||
| 3 |
| H | a√3 | |||
tgα = | → H = 2x*tgα = | *tgα | ||
| 2x | 3 |
| 1 | 1 | a2√3 | a√3 | a3 | ||||||
V = | Pp*H = | * | * | *tgα = | *tgα. | |||||
| 3 | 3 | 4 | 3 | 12 |
| 1 | 3 | a√3 | a2√3 | |||||
Pb = 3* | *a*h = | *a*( | √1+4tg2α) = ( | √1+4tg2α). | ||||
| 2 | 2 | 6 | 4 |
| a2√3 | ||
Pc = Pp + Pb = | (1 + √1+4tg2α). | |
| 4 |
Wykorzystajmy dane zadania od razu:
| 5 | ||
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym, R = | √3 | |
| 3 |
| 5 | ||
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, r = | √3 | |
| 6 |
| 75 | 75 | 25*15 | 5 | |||||
h2 = R2 + r2 = | + | = | ⇒ h = | √15 | ||||
| 9 | 36 | 36 | 6 |
| 1 | 1 | 5 | ||||
Objętość V = | * | *25√3* | √3 = ... | |||
| 3 | 4 | 3 |
| 1 | 1 | 5 | ||||
Pole P = | *25√3 + 3* | *5* | √15 = ... | |||
| 4 | 2 | 6 |