ostrosłup prawidłowy
Kuba: Wysokość prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego jest równa 5
√3, a kąt między przeciwległymi
krawędziami bocznymi ma 60 stopni. Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi tego ostrosłupa.
proszę o pomoc


5 lut 19:21
dero2005:

Dane: h = 5
√3 − wysokość ostrosłupa
trójkąt ma kąt 60 st, więc jest równoboczny
2a = l
gdzie a − krawędź podstawy
l − krawędź boczna
a =
2√3*h3 = 10
l =
a2 = 5
Suma krawędzi = 6(a+l) = 6(10+5) = 6*15 = 90
5 lut 19:46
Eta:

a −−− dł. krawędzi podstawy ostrosłupa
ΔABW jest równoboczny o boku dł. "2a"
H= 5
√3
Wyznacz : a=........
krawędzie boczne są długości b= 2a=.......
dokończ już sam .......
5 lut 20:01
Kuba: dziekuje serdecznie !
5 lut 22:24