?
Glourious: Mały problem

Dany jest odcinek o końcach A=(−4,2), B=(8,−4)
a)wyznacz równanie okręgu o średnicy AB.
b)Wyznacz równanie średnicy prostopadłej do średnicy AB
pytanie dodatkowe odnośnie podpunktu b) Czy to równanie to liczymy tak jak w zadaniach o
funkcji liniowej?
5 lut 18:54
Glourious: ktoś? coś ?
5 lut 19:01
Basia:
znajdź środek S odcinka AB
to będzie środek okręgu
| | |AB| | |
jego promień r=|SA| albo r = |
| |
| | 2 | |
podstaw do równania okregu w postaci kanonicznej
i ewentualnie przekształć do postaci ogólnej
napisz równanie pr.AB (może być tak jak w zadaniach o f.liniowej)
i prostej do niej prostopadłej prze chodzącej przez punkt S
5 lut 19:01
Glourious: dziękuję, powinienem sobie teraz poradzić
5 lut 19:05